събота, 3 юни 2017 г.

Fresh in yellow...Привет на всички :)

Жълтият цвят е един от любимите ми цветове - носи настроение и свежест. Вече съм на лятна вълна, все пак дългоочакваното лято е вече факт и този цвят ме зарежда много положително, затова се старая да присъства навсякъде около мен.

Все пак символът на жълтият цвят е Слънцето, източникът на светлина и топлина, без който животът на Земята е невъзможен. 
   

Значението на жълтия цвят в различните епохи и при различните народи не е било едно и също. 
В християнството например неговото значение се е определяло от нюанса. Всичко, свързано с божественото, трябвало да има златист оттенък, а сивкаво - жълтото се свързвало с лъжа, недоверие и липса на добри качества. Бледожълтият цвят се е свързвал с прелюбодейство.

Значението на жълтия цвят в епохата на Ренесанса е близко до тълкуването на цвета от християнството. В Бразилия пък жълтият цвят се свързва с нещастия и болести.

В Китай жълтото олицетворява великолепието и е символ на могъществената империя. Жълтият цвят се асоциира в много страни с раздяла и изневяра.

Жълтият цвят изпълва с положителна енергия. Този цвят е топъл, предизвиква положителни емоции и се свързва най-вече с радост и щастие.

ЖЪЛТ ЦВЯТ - (Радост, надежда, философия) 
Психологическа символика - Радост, надежда, жизненост, просветление, общителност, разширение, оптимизъм, философия, егоизъм, нечестност, предателство, страх. 
Аналогия в природата - Слънце, пясък, есенни листа, пшеница, тиква, лимони, банани и други плодове, минзухари и други цветя, канарчета и други птици, злато, топаз, цветът на болно лице, блондинки, шизофрения, цветът на урината… 
Използване в съвременното общество - Предупредителен сигнал (на светофар, за радиоактивност и т.н.), цветът на такситата.  
История - Според гръцката митология, косите на боговете са били със златист цвят, техните дрехи са били също с такъв цвят. Именно поради това този цвят не е бил особено любим в ранното християнство.  
Символ на жълтото в другите култури - В Китай жълтият цвят символизира императорската власт. В Индия този цвят е свещен. Любимия цвят на Конфуций и Ван Гог. Жълтото е бил важен цвят за ранния Египет.  
Оптически характеристики - Най-видимият и ярък цвят в спектъра. Жълтия цвят се възприема пръв от човешките очи.


Жълтото в съчетание със зелено в много народи се асоциира със завист и лицемерие. Жълтото, съчетано с черно, подсъзнателно се възприема от хората като знак за опасност.

Ще ви покажа няколко интересни хрумки, на които попаднах в интернет, за слънчеви идеии в жълто...  - Обувки в жълто-- Чанта в жълто -
- Очила в жълто -
- Бижута в жълто - 
- Грим в жълто - - Маникюр в жълто-

- Бански костюм в жълто -

- Рокли в жълто -
*Източник - интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар