събота, 10 юни 2017 г.

Каменните гъби край село Бели пласт


В този пост ще ви покажа едно много красиво и интересно скално образование край село Бели пласт.Природният феномен се нарича Каменните гъби (известен още като Скални гъби), местните го наричат Мантаркая. Той е разположен на около 1 km северно от село Бели пласт. Селото е малко. Намира се на 17 км. североизточно от град Кърджали.

В Бели пласт живеят 360 човека. Още в миналото то е било известно с три неща – с лечебната вода, която е извирала в близост до кариерата за добив на клиноптилолит, с дълголетието на жителите си и с каменните гъби.

Каменните гъби се намират много лесно - край пътя, който свързва Хасково и Кърджали. Стига се с кола, но няма обособен паркинг и трябва да се спре плътно до банкета, което на мен лично много не ми хареса.


Скалните образувания са с формата на гъби и са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m.


Легандата гласи, че преди много година, в крепостта на Перперикон живял Радул със семейството си. Той бил беден човек, въглищар, но усмивката не слизала от лицето му. Според преданието въглищарят Радуил имал 4 дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Девойките изплашили коня на водача, който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата.

Четирите били застигнати от приятеля на загиналия - Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба.

Замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата ѝ сама се превърнала в камък.

Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

Произхода на скалното образувание има по-научен елемент. Преди повече от 40 млн година на това място е имало море. Благодарение на утаяванията и ерозията след като се отдръпнала водата, се оформили тези причудливи форми.
Няма коментари:

Публикуване на коментар