събота, 4 март 2017 г.

Национален музей „Земята и хората“


Привет на всички :)

Настъпиха първите пролетни дни. Температурите се повишиха и времето е прекрасно, подходящо за разходки и пътешествия. За тази цел си направих един дълъг списък на местата, които искам да посетя, като някои от тях вече съм посещавала, но все още са ми интересни и искам да повторя или потретя :), а други ще посетя за пръв път. Като за начало или точка едно от списъка ми са музеите на София. 

Ето и техен списък: 

 1. Национален исторически музей;
 2. Национален военноисторически музей в София;
 3. Национален природонаучен музей при БАН;
 4. Национален музей „Земята и хората“;
 5. Национален политехнически музей;
 6. Национален етнографски музей;
 7. Национална галерия за чуждестранно изкуство;
 8. Национална художествена галерия;
 9. Музей „Стара София“;
 10. Национален църковен историко-археологически музей при Светия синод (София);
 11. Музей на историята на физическата култура и спорта;
 12. Археологически институт с музей при БАН (София);
 13. Национален музей „Боянска черква“;
 14. Исторически музей към Софийската синагога;
 15. България и славянския свят (музей);
 16. Национален литературен музей;
 17. Къща-музей "Иван Вазов" (София).
Като за начало избрах музеят „Земята и хората“, като най-много ме впечатли експозицията „Гигантски кристали “ - големи и внушителни....

Ето и малко информация за музея :)

Национален музей „Земята и хората”

Музеят „Земята и хората“ е национален музей по минералогия, който се намира в град София, България. Националният музей притежава богати и отлично комплектовани колекции с най-голяма научна и културна стойност. С най-голяма научна и културна стойност е дарената от Илия Делев през 1985 г. колекция „Гигантски кристали от Бразилия”.

Музеят притежава богати и добре комплектовани фондове. Към януари 2017 г. има над 31000 музейни единици. Всички материали са систематизирани в 7 раздела. Разделът "Минерални ресурси на България" съхранява образци от около 400 български находища и рудопроявления. Най-атрактивната част в музея е експозицията „Гигантски кристали “ - една от двете големи експозиции в света; „Минерали на Земята“ е най-богатата систематична колекция на Балканите, включваща над 7700 образеца от 1591 минерални вида, при общо известни за науката 4200. "Минерали на България" е най-пълната колекция от български минерали и съдържа 4191 образеца. "Скъпоценни и декоративни камъни" има 2668 образеца от всички видове скъпоценни камъни.

Тук може да разгледате и схема на експозицията.

Националният музей „Земята и хората“ е разположен в уникална по своята архитектура сграда в центъра на София, построена в края на XIX век като част от комплекса „Софийски Арсенал”. Сградата е една от първите построени в страната с монолитна стоманобетонна конструкция с противо-земетръсни шайби.

Повече за историята на сградата може да прочетете тук.
Няма коментари:

Публикуване на коментар