неделя, 12 февруари 2017 г.

Етнографски музей на открито „Етър“


Здравейте :)
В тази публикация ще ви покажа едно много красиво място, което си заслужава да посетите, ако не сте го направили все още. Това е Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” или „Етъра”, който се намира в покрайнините на град Габрово.

"Етъра" е единственият по рода си етнографски музей на открито в България. Музеят е разположен в северните склонове на Стара планина, на 8 км южно от град Габрово. Изграждането му започва през 1963 г. под ръководството и по проект на Лазар Донков, като официално е открит година по-късно.

Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в.

Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (копия на оригинали).

В музея има общо 50 обекта - къщи със занаятчийски работилници, водни съоръжения и други сгради. В комплекс „Етър” се намира и единствената в България колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода - валявици, воденици, тепавица, точило и др.

На занаятчийската чаршия (централната търговска улица) в Етър могат да се видят 16 къщи, точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона. Представени са множество занаяти – хлопкарство (изработка на ковани хлопки – звънци за животни), грънчарство, шекерджийство (изработка на захарни изделия), кожухарство, бакърджийство (изработка на медни съдове) и др. Няма коментари:

Публикуване на коментар